Coneix el valor natural de Polinyà durant la Setmana del Medi Ambient

Dilluns, 30 de maig de 2022 a les 09:00

La implicació ciutadana en la protecció de l'entorn és clau per a la defensa del medi ambient i, per aquest motiu, l'Ajuntament de Polinyà ha organitzat unes activitats dirigides a fer créixer el coneixement sobre l'entorn natural de Polinyà.

Actualment ens trobem en un context de crisi ambiental de grans proporcions amb efectes molt importants sobre la biodiversitat, sobre les funcions dels ecosistemes que aquesta sustenta i, de retruc, sobre els serveis que aquests proveeixen a la societat de manera directa o indirecta. Per això, la Setmana del Medi Ambient, que se celebra al voltant del 5 de juny que és el Dia Mundial del Medi Ambient, vol fer visible la necessitat d'implicar-nos col·lectivament en la defesa del planeta.

Aquest any les activitats programades volen posar èmfasi en la necessitat de conèixer l'entorn natural més pròxim per tal de valorar-lo i sentir la necessitat i el deure de protegir-lo: sense coneixement no hi pot haver sentiment de pertinença i sense aquest no hi ha motivació per a la conservació. Per aquest motiu, l'Ajuntament de Polinyà ha organitzat unes activitats dirigides a fer créixer el coneixement sobre l'entorn natural de Polinyà.

La primera de les activitats estava inicialment programada per al 5 de juny a les 9 h, però finalment es farà dissabte 11 de juny. El punt de trobada és als Plataners del Parc de la Riera (darrera del PAS) i consistirà en una sortida etnobotànica acompanyats del Col·lectiu Eixarcolant pels voltants de Polinyà. Durant la passejada identificarem plantes silvestres comestibles i un cop finalitzada la passejada gaudirem d'un tast amb aquestes mateixes plantes. El 6 de juny, al mercat setmanal de la plaça de la Vila s'hi organitzaran diverses activitats de sensibilització ambiental durant tot el matí.

Observació i anellament científic d'aus

El 12 de juny, de 9 a 13 h als plataners del Torrent de Ca n'Oller - a l'altura del carrer Gregal - descobrirem les aus que sobrevolen Polinyà i aprendrem a identificar-les. D’entre la fauna que ens envolta, els ocells són el grup d’animals més visible i fàcil d’observar.  Amb l’anellament científic es capturen els ocells amb paranys inofensius i sempre manipulats per experts, se'ls hi posa una anella identificativa, es mesuren, es pesen, se n'estudia el plomatge i la condició física i, finalment, se'ls torna a alliberar al seu hàbitat. Això permet als assistents fer fotografies de molt a prop i observar detalls de l’anatomia dels ocells que desconeixen. Tot plegat amb les explicacions d'experts que, a més, posaran un especial èmfasi en el fenomen de les migracions transcontinentals de milers de kilòmetres i en el fet que aquests processos s’han estudiat principalment gràcies a l’anellament científic. 

 

Darrera actualització: 20.03.2023 | 12:10

Imatges