Polinyà se suma al moviment groc pel Dia Mundial de l’Endometriosi

Dilluns, 14 de març de 2022 a les 09:00

La plaça de la Vila i el Monument de la bomba s’il·luminaran de groc per donar visibilitat a la malaltia ginecològica més freqüent.

El 14 de març se celebra el Dia Mundial de l’Endometriosi, una malaltia ginecològica crònica que afecta 1 de cada 10 dones al món però que avui en dia encara està catalogada com una patologia desconeguda.

La normalització del dolor durant la menstruació és la primera causa del desconeixement social i mèdic, l’ostracisme de les dones afectades i la invisibilització de l’endometriosi. Es calcula que des dels inicis dels símptomes al diagnòstic poden passar entre 7 i 8 anys. Per això és necessari que es parli de l’endometriosi i de tots aquells aspectes que tenen a veure amb la salut de les dones i que durant segles han estat invisibilitzats, menyspreats i marginats a l’àmbit de la intimitat.

Per sumar-se a aquesta reivindicació, l'Ajuntament de Polinyà farà l’encesa de llums grogues el 14 de març a les 19 h a la plaça de la Vila i al Monument de la bomba amb l'objectiu d'avançar cap a la igualtat real entre homes i dones en l’àmbit de l’atenció a la salut.

 

Què és l’endometriosi?

L’endometriosi és una malaltia que provoca danys en l’aparell reproductor femení, on sol aparèixer un creixement benigne endometrial que ocasiona l’aparició de quists i altres malformacions als ovaris, donant lloc a una reacció inflamatòria, i que en alguns casos pot deixar la dona infèrtil.

Quins són els símptomes?

Un dels símptomes més clars de l’endometriosi és el dolor menstrual (amenorrea), però en molts casos aquest símptoma es considera inherent a la menstruació i això dificulta el diagnòstic primerenc d’aquesta patologia, que en alguns casos pot trigar de set a deu anys.

Altres símptomes comuns són:

  • Dolor pelvià i abdominal intens i incapacitant.
  • Dolor durant les relacions sexuals
  • Hemorràgies o dolor a altres llocs de l’organisme, com l’esquena
  • Infertilitat: s’estima que el 30-50% de les dones amb endometriosi són estèrils.

Associacions i recursos 

ASOCIACIÓN DE AFECTADAS DE ENDOMETRIOSIS CRÓNICA (ADAEC)
www.adaec.es
barcelona.tarragona@adaec.es

ASSOCIACIÓ D’AFECTADES D’ENDOMETROSI DE CATALUNYA (Endo&Cat)
www.endometriosiscatalunya.com
comisiones.endocat@gmail.com
681 234 349

MOVIENDO
www.moviendospain.com
moviendocatalunya@moviendospain.com

 

Darrera actualització: 28.03.2022 | 09:32