INTRODUCCIÓ A LA INDÚSTRIA 4.0

Què és la Indústria 4.0?

La Industria 4.0 sorgeix com una nova revolució industrial (la quarta) que consisteix en incorporar les tecnologies digitals a la indústria. Aquesta transformació implica l'aplicació d'un conjunt de tecnologies en tota la cadena de valor de la indústria i suposa tant una oportunitat com un repte per al sector industrial i per a la societat en general.

Quines són les tecnologies de la Indústria 4.0?

Destaquem algunes de les tecnologies clau de la Indústria 4.0:

1. Internet of things (IoT):  Internet de las coses. Es tracta d’establir una comunicació intel·ligent entre las coses , aplicada a nombrosos sectors, des de Medicina i Salut, passant pel sector de la moda (calçat que facilita el número de kilòmetres recorreguts); o el bancari, amb aplicacions que permeten el pagament via smartphone. Més informació.

2. Robòtica col·laborativa (Cobot):  Es tracta de robots especialment dissenyats per interactuar amb els humans. Permeten, entre altres coses, optimitzar la productivitat dels treballadors encarregats d’operacions de muntatge. Més informació.

3. La realitat augmentada i  la realitat virtual:  tecnologia que permet millorar la qualitat de la comunicació, combinant el món real amb el virtual. Les experiències interactives resultants són molt atractives. Més informació.

4.  Big Data i Analytics: permeten la gestió i interpretació de dades massives amb fins empresarials. A més de permeten la recollida d’informació, estudiar els hàbits de consum i segmentar segons interessos. Més informació.

5. La impressió 3D:  Crear objectes tridimensionals. Permeten la fabricació additiva i es poden fabricar prototips de qualsevol producte. Es pot utilitzar en multitud de sectors (joies, arquitectura, enginyeria, etc). Més informació.

Reptes i oportunitats de la indústria 4.0 en el mercat de treball

La Indústria 4.0 suposa una amenaça o una oportunitat? La realitat es que no hi ha consens entre el número d'ocupacions que es poden destruir, transformar o crear a causa de l'automatització i digitalització.

L’estudi “ L’impacte laboral de la Indústria 4.0 a Catalunya publicat per la Generalitat de Catalunya l'any 2018,  estima que un 35% dels treballadors i treballadores de Catalunya es dediquen a professions amb elevada probabilitat de ser automatitzades en les properes dècades. Una de les conclusions es que les ocupacions poc qualificades, manuals, monòtones i repetitives són les que tenen més probabilitats d'automatitzar-se o ser substituïdes per robots.

Però, per altra banda, amb la indústria 4.0 apareixen noves professions. S’estan generant nous llocs de treball, sobretot aquells vinculats amb la programació i l’anàlisi de dades i actualment la demanda de perfils lligats a les tecnologies 4.0, com per exemple perfils d’enginyeria o formació professional en branques d’informàtica, automatització i robòtica industrial, mecatrònica, etc. està creixent. 

Aquesta transformació implica que molts treballadors i treballadores necessitaran d'una requalificació professional per preservar la seva ocupabilitat i no quedar-se exclosos del mercat de treball. També s'exigiran noves competències i habilitats. 

Darrera actualització: 09.05.2022 | 14:58
Darrera actualització: 09.05.2022 | 14:58