S’inauguren les noves instal·lacions de NOX, un projecte contra l’abandonament escolar prematur

Dimecres, 21 de desembre de 2022 a les 00:00

Es tracta de formació complementària que s'impartirà als dos mòduls que s'han instal·lat al costat de l'Espai Jove el Casal

“Som nens que no podem estar quiets a l’aula i necessitem fer uns altres tipus d’activitats per a treure’ns l’ESO”, així és com ho descriu una de les 10 alumnes de l’INS Polinyà que reben formació complementària en el marc del projecte NOX (Noves Oportunitats en Xarxa). NOX és una iniciativa conjunta de l’Ajuntament amb l’INS Polinyà per a lluitar contra l’abandonament escolar prematur.

Aquest projecte es va iniciar el 2017 i, fins ara, s’ha portat a terme a diferents equipaments: la deixalleria municipal, al centre Vapor Llonch de Sabadell i a les instal·lacions de la Fundació Main. Aquest any, però, amb l’objectiu de consolidar un espai a Polinyà pròxim a l’INS, l’Ajuntament ha instal·lat i condicionat dos mòduls al solar del costat de l’Espai Jove el Casal, al carrer de les Escoles.

Els joves que hi han participat durant el primer trimestre són 10 alumnes de 3r d’ESO però està previst que s’hi sumin 12 joves més de 4t d’ESO en el tercer trimestre. L’INS Polinyà aporta un tutor que els acompanya durant totes les hores de formació complementària que reben amb NOX. D’aquesta manera les activitats s’emmarquen dins el currículum acadèmic i, per tant, es podran convalidar en l’expedient de l’alumnat.

“Ens agradaria fer un taller de cuina”, ha demanat un dels alumnes a l’Alcalde, Javier Silva Pérez, durant la visita que ha fet a les noves instal·lacions. Tant ell com el regidor, Joel Fernández Borrull, s’hi han compromès però, mentrestant, la formació que s’hi imparteix va des de l’organització de rutes i reparació de bicis a classes d’informàtica i fusteria. També reben orientació acadèmica i fan sessions per a reforçar habilitats com l’assertivitat, l’empatia o la comunicació verbal i corporal.

Acompanyament fins als 21 anys

Actualment, segons dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya, el 14.8% dels joves abandonen els estudis un cop superada l’ESO, un percentatge molt per sobre del de la Unió Europea que se situa en el 9,7%. De fet, per al 2030, la UE ha fixat l’objectiu de reducció de l’abandonament escolar a Espanya en el 9%.

En aquest sentit, NOX té per objectiu, no només que l’alumnat assoleixi el títol de l’ESO, sinó també el de motivar que continuïn els estudis post-obligatoris un cop s’hagin graduat. Es tracta, per tant, d’un projecte que proporciona noves oportunitats educatives per a lluitar contra l’abandonament escolar prematur i per a això està dirigit a joves de 15 a 21 anys.

Actualment, s’està realitzant només amb alumnes de 3r i 4rt d’ESO de l’INS Polinyà però la perspectiva és ampliar-lo amb el seguiment i acompanyament dels joves fins als 21 anys. De moment, alguns dels alumnes que hi són ja estan pensant en què faran quan acabin l’ESO: “Jo vull fer jardineria i ser àrbitre de futbol” diu un, mentre una noia apunta cap a l’educació infantil i d’altres coincideixen en continuar la seva formació en el món de la mecànica.

Per a portar a terme el projecte NOX l’Ajuntament i l’INS compten amb el suport econòmic de la Diputació de Barcelona que en els darrers tres anys ha aportat 15.000 euros al finançament de la iniciativa.

Darrera actualització: 12.01.2023 | 10:24

Imatges