Reunió del clúster de packaging d'alimentació de Catalunya

Dimarts, 24 d'abril de 2012 a les 00:00
Fira de Sabadell va acollir la reunió que es va celebrar el 17 d'abril Fira de Sabadell va acollir el dia 17 d'abril la Reunió kick-off del clúster de packaging d'alimentació de Catalunya, i va comptar amb un elevat nombre de participants.

Des de que l'any 2008 es va elaborar el Pla d'Innovació de la Conca del Ripoll, els municipis de Barberà del Vallès, Castellar del Vallès, Polinyà, Sabadell, Sant Quirze del Vallès, i Santa Perpètua de Mogoda han dut a terme diverses actuacions de dinamització del clúster de packaging d'alimentació que es va detectar a la zona, i que aplegava un considerable nombre d'empreses. La reunió kick-off va significar donar-li al clúster una nova dimensió territorial, obrint-lo a nivell de tot Catalunya, amb fabricants d'envasos i embalatges i maquinària de packaging que aplega 556 empreses amb un total de 3.319 treballadors i una facturació de més de 4.600 milions d'euros.

Durant la jornada es va aprofitar per presentar al BIP (Barcelona Institute of Packaging), qui a través de l'Elena Repollés com a clúster manager, treballaran per dinamitzar el clúster, tot aportant el seu coneixement i xarxa de contactes a nivell nacional en aquest àmbit.

En primer lloc, el Sr. Joan Martí, gerent de dinamització de clúster d'ACC1Ó va explicar als assistents que un dels majors beneficis del treball en clau de clúster és el fet de permetre incrementar els contactes i els beneficis de participar en projectes col.laboratius a més curt termini que si es treballa de forma individual. ACC1Ó, l'agència de suport a la competitivitat de l'empresa catalana, dóna suport a aquesta iniciativa des dels seus inicis.

Tot seguit la clúster manager va explicar el pla de treball que, en el marc del clúster, es desenvoluparà durant aquest any 2012. Aquest pla de treball es pot resumir en:
-    Visites personalitzades a les empreses
-    Fira Hispack 2012
-    Jornada d'obertura a nous mercats: internacionalització a la Índia
-    Missió Índia: Fires
-    Missió Alemanya: visites empreses d'equips de fabricació additiva
-    Pack expo 2012 Chicago
-    Emballage 2012 Paris
-    Jornada tecnològica: Packaging actiu i intel·ligent
-    Immersió estratègica: març 2013

També es continuarà amb l'execució dels dos projectes que es van aprovar l'any 2011:  "Integració de línies de packaging en els mercats internacionals" i "Millora de processos industrials i de fabricació per a empreses fabricants de maquinària",  que seran desenvolupats conjuntament entre empreses i administracions locals.

La segona part de la reunió va servir per oferir als assistents diverses xerrades tècniques de temes d'interès com "Envasat sostenible", "Processos productius", "Interacció entorn-producte-envàs" i "Eficiència logística".

A partir del pla de treball exposat i les diferents xerrades tècniques, i mitjançant les diferents participacions que varen fer les empreses durant la reunió i durant el networking que es va propiciar, es podran també organitzar taules de treball al voltant de temàtiques d'interès concretes que poden arribar generar projectes col.laboratius entre les empreses que en formin part.

La reunió va aplegar prop de 40 empreses, amb una valoració molt positiva per part de tots els assistents, que amb la seva participació en aquesta reunió kick-off van demostrar que l'estratègia del treball col.laboratiu i cooperatiu entre les empreses i agents d'innovació (centres tecnològics i de recerca i administracions) és una aposta de futur que només pot portar beneficis als territoris.

Darrera actualització: 26.04.2012 | 01:52