Restringit l’accés al camí de ca n’Oller per al tractament d’una plaga de paparres

Dijous, 29 de juny de 2023 a les 10:00

En els pròxims dies es portaran a terme diverses actuacions de control d'aquesta plaga que afecta una trentena de municipis de l'àrea metropolitana

L’Ajuntament inicia avui diverses actuacions per al control d’una plaga de paparres detectada al polígon de Llevant. El primer pas ha estat el tancament del camí de ca n’Oller. Es demana, si us plau, a la ciutadania que no hi accedeixi i que es respecti la senyalització que la policia local ha instal·lat al camí per tal de prohibir-ne el pas.

Durant els pròxims dies es portaran a terme diverses actuacions per a controlar-ne i fer-ne desaparèixer la plaga. Primer, es desbrossaran les zones on s’ha detectat un nombre important de paparres per, després, polvoritzar l’espai. El producte que es farà servir és inofensiu tant per a altres espècies, com per a mascotes i humans. Tot i això, se senyalitzaran en tot moment les zones a tractar.

Una altra de les actuacions previstes és la captura de conills per a allunyar-los dels límits de les zones urbanes. Els conills són el principal reservori de les larves d’aquest tipus de paparra. Per aquest motiu, el control de la plaga de paparres implica desplaçar els conills cap al camp.

El de Polinyà no és un cas aïllat, des del 2022 s’han detectat plagues del mateix tipus de paparra, de nom científic Hyalomma lusitanicum, en més de 30 municipis de l’àrea metropolitana. Proliferen, sobretot, a la primavera i l’estiu i, sembla, que els hiverns de temperatures suaus que ha provocat el canvi climàtic també són una causa per a la seva proliferació.

Què fer en cas de detectar paparres?

En cas que trobeu alguna paparra o detecteu que teniu una picada cal avisar a l’ajuntament. Ho podeu fer al correu salut@ajpolinya.cat o al telèfon 93 713 01 41. D’aquesta manera els serveis tècnics podran actuar ràpidament en cas que hi hagués zones noves afectades.

Què fer en cas d’una picada?

Si només detecteu una picada, l’heu de desinfectar amb aigua i sabó. En cas de tenir-la adherida a la pell, caldrà treure-la com més aviat millor, preferiblement per un professional sanitari. Per tant, dirigiu-vos al CAP o al servei d’urgències del centre de referència.

  • Si heu d’extreure-la vosaltres mateixos:
  • Eviteu els remeis tradicionals com l’aplicació d’oli, alcohol, petroli o calor.
  • Feu servir unes pinces romes i punta fina. Si no disposeu de pinces adequades, podeu desprendre-la amb els dits utilitzant uns guants fins. Procureu evitar aixafar-la o trencar-la.
  • Subjecteu-la fermament el més a prop possible de la pell i estireu-la suaument cap amunt, tal com mostra la imatge, sense forçar però de manera contínua. Eviteu fer tracció o rotació.
  • Eviteu gratar-vos la zona de la ferida.
  • Netegeu-vos bé la ferida amb aigua i sabó durant uns minuts, i apliqueu-vos-hi un antisèptic (povidona iodada, clorhexidina, alcohol…).
  • En acabar renteu-vos bé les mans.

Teniu més informació sobre com actuar-hi en aquest enllaç del Canal Salut de la Generalitat.

Darrera actualització: 29.06.2023 | 09:43