Polinyà es prepara per a un març reivindicatiu

Dimarts, 27 de febrer de 2024 a les 00:00

El 8M, Dia Internacional de les Dones, és una jornada reivindicativa que vol conscienciar sobre les discriminacions socials, polítiques i econòmiques que encara pateixen les dones.

A Polinyà, l’Ajuntament ha preparat un programa d’activitats de temàtiques diverses per fomentar la reflexió sobre aquesta qüestió i reivindicar els drets de les dones i la igualtat d’oportunitats.

Dijous 7: taller d’autocura per a dones
El CAP organitza aquest taller, a les 18:45 h al Roure (c/Ernest Lluch, 7).

Divendres 8: concentració i lectura del manifest
Com cada any, es farà la concentració i lectura del manifest de Polinyà pel 8M, a les 12 del migdia a la plaça de la Vila.

Divendres 8: racons feministes a l'Espai Jove

L'Espai Jove el Casal organitza diversos tallers simultanis:

  • Playlist. Debat sobre el llenguatge sexista i masclista a la música.
  • Estampació en teixit (samarreta, bossa de tela...) de símbols feministes.
  • Expositor feminista. Infografies, adhesius, material didàctic, recursos i serveis adreçats al col·lectiu.

Divendres 8: el Sopar de les Dones
L’associació Dones de Polinyà torna a celebrar aquest sopar que ja és una tradició, amb sorpreses i espectacle! Per assistir-hi s’ha de comprar el tiquet prèviament els dimarts, dimecres i divendres de 17 a 20 h, al Centre Cívic. El preu per a les sòcies és de 32 euros i per a les no sòcies de 38 euros.

Diumenge 10: caminada popular
A partir de les 10 del matí, amb sortida a la plaça de la Vila i obsequi i esmorzar inclòs. El recorregut serà circular i d'entre 5 i 6 km. Aquesta activitat és oberta a tota la població i a totes les edats. Cal fer la inscripció prèviament en aquest enllaç.

Diumenge 10: concert d’Alba Luz
Just després de la caminada, a la plaça de la Vila, gaudirem de la veu de la cantautora Alba Luz, amb influències del flamenc, el jazz i la cançó protesta, que parteix de la poesia més íntima per crear un espai personal i sensible que aborda el col·lectiu. Els seus concerts es converteixen en un lloc on compartir emocions, ferides, alegries i anhels.

Dimecres 13: l’Hora del Conte
A les 17 hores a la biblioteca Neus Català es podrà seguir la sessió “Ningú més que l’altre”, amb contes infantils sobre la igualtat d’oportunitats entre dones i homes: princeses que surten dels contes de fantasia per queixar-se de les seves històries de sempre, una nena que vol ser astronauta i aconsegueix el seu somni i la Maria i les seves “dues feines”.

Del 14 al 26: exposició “Drawing 4 Equality”
A la biblioteca Neus Català, aquesta mostra desafia els rols de gènere a les dues ribes de la Mediterrània, amb il·lustracions seleccionades al concurs promogut per l’Institut Europeu de la Mediterrània i la Fundació de Dones Euromediterrànies. S’hi mostren obres d’artistes d’Alemanya, Bulgària, Egipte, Espanya, França, Jordània, Marroc, Montenegro, Romania, Síria i Tunísia, que busquen enderrocar les barreres i estereotips de gènere i fer visibles les desigualtats presents en la societat a través de l’art i el feminisme.

Divendres 15: cinema
Sessió a les 18 hores al Centre Cívic, amb la projecció d’una pel·lícula relacionada amb la lluita feminista i la importància de continuar reivindicant un món més igualitari en què es defensin els drets de les dones.

Quin origen té la data del 8 de maç?

El perquè del 8 de març s’ha relacionat amb fets històrics del final del segle XIX i principi del XX vinculats amb el moviment obrer de dones. L’origen de la diada té a veure amb les primeres manifestacions i vagues de dones del tèxtil per reclamar millores laborals. El clima polític de l’època va propiciar la instauració del primer Woman’s Day, als EUA, el 28 de febrer de 1909.

A Europa, a la II Conferència Internacional de Dones Socialistes de 1910 a Copenhaguen, es va proposar d’instaurar el Dia Internacional de la Dona el 19 de març de 1911, per internacionalitzar el moviment pels drets de les dones i pel sufragi universal. Dies després va tenir lloc un capítol molt cru: el 25 de març es va cremar la fàbrica de camises Triangle Shirtwaist de Nova York. Com que no van poder fugir perquè les portes estaven tancades, 123 dones i 23 homes hi van morir. Inspirant-se en una jornada reivindicativa de dones russes, el moviment internacional va acabar fixant definitivament el 8 de març.

Darrera actualització: 27.02.2024 | 10:48