Polinyà aprova el seu full de ruta cap a la transició energètica

Dimecres, 26 de gener de 2022 a les 21:00

Es crearà l’Oficina de Transició Energètica que serà la responsable d’impulsar-ne les accions amb un pressupost de dos milions d’euros.

El Ple de Polinyà ha aprovat per unanimitat el primer Pla de transició energètica del municipi. Aquest serà, doncs, el full de ruta per a fer de Polinyà un municipi energèticament més eficient a través d’un recull de mesures que porten un pressupost associat de més de dos milions d’euros i que seran impulsades per l’Oficina de Transició Energètica de Polinyà, la creació de la qual és una de les propostes derivades d’aquest pla. Els objectius que s’hi volen aconseguir són:

  • Reduir el consum energètic de l’ajuntament en un 35%.
  • Incrementar el nivell d’autosuficiència energètica del 26% del consum anual.
  • Reduir les emissions de CO2 de l’Ajuntament en un 50%.
  • Reduir la factura energètica i les emissions de C02 de la ciutadania, PIMES i altres indústries.

Promoció de l’esport

Amb l’objectiu de donar suport a projectes relacionats amb l’activitat fisicoesportiva i de competició s’han aprovat les bases que regularan la concessió de les primeres beques per a esportistes individuals a Polinyà. Estan pensades per a esportistes locals que hagin estat seleccionats per la federació catalana per a participar en proves estatals o internacionals. També es podrà sol·licitar si s’està en possessió del títol vigent de campió o subcampió autonòmic. Les beques serviran per a subvencionar les despeses generades per la participació en competicions esportives: viatges, dietes, inscripcions i material. La quantia de la beca dependrà de la valoració que es realitzi però, en qualsevol cas, l’import màxim per esportista serà de 1.000 €. Aquestes bases han rebut el vot favorable de tots els grups municipals excepte el d’ERC que s’hi han abstingut perquè consideren “que no són un al·licient per a la pràctica de l’esport sinó que premien a aquelles persones que destaquen pel que puguin aconseguir”, ha justificat el seu portaveu, Toni Flores.

Sense deixar l’àmbit esportiu, en aquesta sessió també s’ha aprovat el nou Pla municipal d’Esports de Polinyà amb l’objectiu de definir el paper de l’esport en el futur al municipi. Aquest document recull les línies estratègiques, els projectes i les actuacions concretes que estructuraran les polítiques de l’esport al llarg dels pròxims tres anys. Planteja tres eixos prioritaris de treball:

  • Promoció de l’esport entre la ciutadania de totes les edats
  • Atenció i col·laboració amb les entitats esportives
  • Millora de les instal·lacions esportives municipals per a adaptar-les a les noves tendències de la pràctica esportiva.

La portaveu de PECP, Dolores Delgado, que s’ha abstingut en la votació, ha criticat durament aquest pla perquè “no compta amb el consens de tots els implicats i les entitats no en surten ben parades”. Ha titllat el document de “esbiaixat i interessat” i ha afegit que “desprestigia les entitats” i que “està fet per a l’escola municipal esportiva”.

També el grup d’ERC, que hi ha votat en contra, ha criticat el pla proposat per considerar que “es carrega la feina de les entitats esportives” i perquè no  estan d’acord amb la creació d’una escola esportiva municipal.

Modificació de l’impost de plusvàlues

El Ple municipal ha aprovat  la modificació de l’ordenança fiscal que regula l’impost sobre l’increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana, més conegut popularment com a impost de plusvàlues. Així ho exigia la sentència del Tribunal Constitucional emesa el novembre de l’any passat a tots els ajuntaments. Aquesta modificació afecta directament a la recaptació municipal. Es calcula que comportarà una reducció d’entre el 25 i el 35% en les quotes, amb la conseqüent afectació que això provocarà en els pressupostos municipals.

Mocions en defensa de la gestió publica de l’aigua i del servei públic de correus

El grup de PECP ha presentat una moció, que ha rebut el suport de la resta de grups municipals, a favor de la gestió pública de l’aigua.  Aquesta moció defensa que és el model que millor garanteix l’accés universal i assequible a aquest bé indispensable i insta el govern municipal a no prorrogar el contracte de concessió i a realitzar un estudi sobre la gestió pública amb l’objectiu de reduir-ne el cost i millorar la qualitat del servei.

També s’ha aprovat una moció presentada per tots els grups municipals en defensa del servei públic de Correus arran de saber-se que l’empresa pública està duent a terme una retallada en la contractació que afecta a la cobertura del servei i que ha decidit traslladar el personal de distribució de Polinyà a Santa Perpètua de la Mogoda. Unes mesures que, segons tots els grups municipals, reduiran la qualitat del servei dràsticament.

Finalment, en aquest ple també s’ha donat compte de la renúncia de la regidora Micaela Blanch per motius personals a favor de Rafael Hidalgo que haurà de prendre possessió del càrrec en el pròxim ple.

Darrera actualització: 07.02.2022 | 18:58