Els fons europeus Next Generation es poden demanar per a portar a terme actuacions de millora de l'eficiència climàtica dels habitatges com, per exemple, el canvi de finestres, l'aïllament de la façana o la instal·lació de plaques solars.
Les subvencions Next Generation són ajuts que provenen del Fons Europeu de Recuperació de la Unió Europea i que tenen per objectiu la millora de l’eficiència energètica dels habitatges. S’hi ofereixen diferents programes segons les accions i reformes que es portin a terme.
Com s’ha de sol·licitar?
El tràmit per a sol·licitar una d’aquestes ajudes l’ha de fer la persona o la comunitat interessada a través del Portal de la Generalitat: habitatge.gencat.cat.
Com i on em puc informar?
Per tal d’oferir informació i suport amb el procés de tramitació, l’Ajuntament ha activat el Punt d’Informació per a la Rehabilitació d’Habitatges (PIRH), situat a l’edifici de l’Ajuntament (plaça de la Vila, 1, 2a planta).
Es pot demanar cita al telèfon 93 713 02 64 (ext. 410) o al correu pir@ajpolinya.cat. L’horari d’atenció és dilluns a divendres de 9 a 14 h i dilluns i dimecres de 16 a 19 h.
Qui se’n pot beneficiar i quines són les reformes subvencionables?
Segons la tipologia de l’habitatge i d’on estigui situat existeixen diferents programes d’ajuts:
Programa 1: ajuts per a les actuacions de rehabilitació energètica en barris antics
L’Ajuntament de Polinyà ha rebut una assignació d’1.184.314,68 € destinats a aquest programa.
Destinataris: són ajuts destinats a actuacions que millorin l’eficiència energètica en aquells edificis situats a l’Entorn Residencial de Rehabilitació Programada (ERRP). A Polinyà, aquesta és la zona que delimita amb les vies urbanes següents: el passeig de Sanllehy, el carrer Ramoneda, l’avinguda Sentmenat, el carrer Pirineus, el carrer Costa, el carrer Cadí, la carretera Ramal de Sabadell, l’avinguda Lluís Companys, el carrer Ernest Lluch i el carrer Montserrat Roig.
Actuacions subvencionables: aïllament de la façana, de la coberta o dels patis, canvi de finestres, instal·lació de plaques solars, canvi del sistema de calefacció o aigua calenta. També s’hi inclou la millora de l’accessibilitat, de la seguretat i de la salut.
Termini per a sol·licitar l’ajut: 30 de juny del 2024.
Més informació sobre el tràmit aquí.
Destinataris: edificis d’ús residencial plurifamiliars o unifamiliars, ja siguin de primera o segona residència o estiguin desocupats.
Termini: fins al 30 de juny del 2024
Programa 4: ajuts per finançar actuacions de millora de l’eficiència energètica als habitatges
Destinataris: habitatges unifamiliars, o pertanyents a edificis plurifamiliars.
Actuacions subvencionables: canvi de finestres, modificació de tancaments, canvis de sistema de climatització.
Programa 5: ajuts per a l’elaboració del Llibre de l’Edifici i la redacció de projectes per demanar la rehabilitació energètica.
Destinataris: propietaris d’habitatges o comunitats de veïns d’edificis finalitzats abans de l’any 2000 i que vulguin redactar el seu llibre de l’edifici o el projecte de rehabilitació.
El llibre de l’edifici és l’estudi tècnic que dona informació sobre les característiques de l’edifici i proporciona a la propietat les instruccions d’ús i de manteniment necessàries per allargar la vida útil de l’edifici i evitar-ne la degradació. Aquest és un dels documents que es demanen en el moment de tramitar una de les subvencions dels programes 1 i 3. Els edificis posterior al 2000 ja en disposen perquè a partir d’aquell any va passar a ser obligatori.
Quin és l’import dels ajuts?
Segons el nivell d’estalvi aconseguit amb la rehabilitació, les subvencions poden ser d’entre un 40 i un 80%. En el cas de sol·licitar la subvenció per a l’elaboració del Llibre de l’Edifici, l’import pot ser d’entre 700 i 3.500 euros, depenent del número d’habitatges de l’edifici.
També hi ha la possibilitat d’obtenir una subvenció del 100% per a aquelles persones propietàries que es trobin en situació de vulnerabilitat econòmica.
Opció a bestreta
Les bases de les Next Generation contemplen la possibilitat de sol·licitar una bestreta de fins al 50% de l’import subvencionat. Per a beneficiar-se’n cal, però, acreditar la disponibilitat econòmica del cost total no subvencionat.
Es pot demanar més informació sobre aquesta opció al Punt d’Informació per a la Rehabilitació d’Habitatges a Polinyà, al telèfon 93 713 02 64 (ext.410) o al correu pir@ajpolinya.cat.