L’Ajuntament activa un punt d’informació i suport sobre els ajuts a la rehabilitació d’habitatges

Dilluns, 18 de desembre de 2023 a les 00:00

Els fons europeus Next Generation es poden demanar per a portar a terme actuacions de millora de l'eficiència climàtica dels habitatges com, per exemple, el canvi de finestres, l'aïllament de la façana o la instal·lació de plaques solars.

Les subvencions Next Generation són ajuts que provenen del Fons Europeu de Recuperació de la Unió Europea i que tenen per objectiu la millora de l’eficiència energètica dels habitatges. S’hi ofereixen diferents programes segons les accions i reformes que es portin a terme.

Com s’ha de sol·licitar?

El tràmit per a sol·licitar una d’aquestes ajudes l’ha de fer la persona o la comunitat interessada a través del Portal de la Generalitat: habitatge.gencat.cat. 

Com i on em puc informar?

Per tal d’oferir informació i suport amb el procés de tramitació,  l’Ajuntament ha activat el Punt d’Informació per a la Rehabilitació d’Habitatges (PIRH), situat a l’edifici de l’Ajuntament (plaça de la Vila, 1, 2a planta). 

Es pot demanar cita al telèfon 93 713 02 64 (ext. 410) o al correu pir@ajpolinya.cat. L’horari d’atenció és dilluns a divendres de 9 a 14 h i dilluns i dimecres de 16 a 19 h.

Qui se’n pot beneficiar i quines són les reformes subvencionables?

Segons la tipologia de l’habitatge i d’on estigui situat existeixen diferents programes d’ajuts:

  • Programa 1: ajuts per a les actuacions de rehabilitació energètica en barris antics

L’Ajuntament de Polinyà ha rebut una assignació d’1.184.314,68 € destinats a aquest programa.

Destinataris: són ajuts destinats a actuacions que millorin l’eficiència energètica en aquells edificis situats a l’Entorn Residencial de Rehabilitació Programada (ERRP). A Polinyà, aquesta és la zona que delimita amb les vies urbanes següents: el passeig de Sanllehy, el carrer Ramoneda, l’avinguda Sentmenat, el carrer Pirineus, el carrer Costa, el carrer Cadí, la carretera Ramal de Sabadell, l’avinguda Lluís Companys, el carrer Ernest Lluch i el carrer Montserrat Roig.

Actuacions subvencionables: aïllament de la façana, de la coberta o dels patis, canvi de finestres, instal·lació de plaques solars, canvi del sistema de calefacció o aigua calenta. També s’hi inclou la millora de l’accessibilitat, de la seguretat i de la salut.

Termini per a sol·licitar l’ajut: 30 de juny del 2024.

Més informació sobre el tràmit aquí.

  • Programa 3: ajuts per a les actuacions de rehabilitació als edificis residencials on s’obtingui una millora de l’eficiència energètica.

Destinataris: edificis d’ús residencial plurifamiliars o unifamiliars, ja siguin de primera o segona residència o estiguin desocupats.

Actuacions subvencionables: aïllament de la façana, de la coberta o dels patis, canvi de finestres, instal·lació de plaques solars, canvi del sistema de calefacció o aigua calenta. També s’hi inclou la millora de l’accessibilitat, de la seguretat i de la salut.

Termini: fins al 30 de juny del 2024

Més informació sobre el tràmit aquí.

  • Programa 4: ajuts per finançar actuacions de millora de l’eficiència energètica als habitatges

Destinataris: habitatges unifamiliars,  o pertanyents a edificis  plurifamiliars.

Actuacions subvencionables: canvi de finestres, modificació de tancaments, canvis de sistema de climatització.

Termini: fins al 30 de juny del 2024

Més informació sobre el tràmit aquí.

  • Programa 5: ajuts per a l’elaboració del Llibre de l’Edifici i la redacció de projectes per demanar la rehabilitació energètica.

Destinataris: propietaris d’habitatges o comunitats de veïns d’edificis finalitzats abans de l’any 2000 i que vulguin redactar el seu llibre de l’edifici o el projecte de rehabilitació.

El llibre de l’edifici és l’estudi tècnic que dona informació sobre les característiques de l’edifici i proporciona a la propietat les instruccions d’ús i de manteniment necessàries per allargar la vida útil de l’edifici i evitar-ne la degradació. Aquest és un dels documents que es demanen en el moment de tramitar una de les subvencions dels programes 1 i 3. Els edificis posterior al 2000 ja en disposen perquè a partir d’aquell any va passar a ser obligatori.

Termini: fins al 30 de juny del 2024

Més informació sobre el tràmit aquí.

Quin és l’import dels ajuts?

Segons el nivell d’estalvi aconseguit amb la rehabilitació, les subvencions poden ser d’entre un 40 i un 80%. En el cas de sol·licitar la subvenció per a l’elaboració del Llibre de l’Edifici, l’import pot ser d’entre 700 i 3.500 euros, depenent del número d’habitatges de l’edifici. 

També hi ha la possibilitat d’obtenir una subvenció del 100% per a aquelles persones propietàries que es trobin en situació de vulnerabilitat econòmica.

Opció a bestreta

Les bases de les Next Generation contemplen la possibilitat de sol·licitar una bestreta de fins al 50% de l’import subvencionat. Per a beneficiar-se’n cal, però, acreditar la disponibilitat econòmica del cost total no subvencionat. 

Es pot demanar més informació sobre aquesta opció al Punt d’Informació per a la Rehabilitació d’Habitatges a Polinyà, al telèfon 93 713 02 64 (ext.410) o al correu pir@ajpolinya.cat.

Darrera actualització: 21.12.2023 | 13:59