L’ACA activa la fase d’alerta per sequera als municipis que s’abasteixen de la conca del Ter i el Llobregat

Dimarts, 27 de desembre de 2022 a les 00:00

S'estableixen diverses mesures per a contenir el consum d'aigua per al reg, les piscines o la neteja de cotxes i carrers.

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha activat l’estat d’alerta per sequera als municipis que s’abasteixen de la conca del Ter i el Llobregat, entre els quals hi ha Polinyà. En termes generals l’estat d’alerta es declara quan les reserves baixen per sota del 40%. A dia d’avui, 28 de desembre, es troben al 31%. Al portal de la sequera de l'ACA es pot consultar l'actualització de l'estat dels embassaments.

La fase d’alerta per sequera comporta un seguit de restriccions d’obligat compliment per a tots els sectors, des dels particulars fins a l’administració i la indústria. En aquest sentit, la col·laboració ciutadana és indispensable per a l’aplicació d’aquestes mesures i evitar-ne d’altres més dràstiques en el futur, com poden ser els talls en el subministrament.

Entre les mesures més destacades que han de seguir els particulars es troba la de fer servir la mínima aigua indispensable per al reg de jardins i horts. En aquest sentit, només es podrà regar com a màxim 2 dies a la setmana i sempre en l’horari de menys insolació, de 20 h a 8 h. Tampoc s’ha de regar en condicions de pluja.

També es prohibeix als particulars l’ús de mànigues d’aigua per a la neteja de carrers, paviments o façanes. Sí es poden fer servir altres sistemes com pal de fregar, esponja i galleda o sistemes de neteja d’altra pressió. El mateix passa en el cas de la neteja de cotxes que només es podrà fer als establiments comercials dedicats a aquesta activitat. Fora d’aquests establiments només es permet la neteja de vidres, miralls, retrovisors llims i plaques de matrícula amb esponja i galleda.

Tot i que per l’època de l’any en la qual ens trobem no és el més habitual, l’ompliment de piscines queda limitat a:

  • El reompliment indispensable per a reposar les pèrdues d’aigua per evaporació en piscines amb sistema de recirculació de l’aigua i per a garantir la qualitat sanitària del aigua.
  • El primer ompliment de piscines de nova construcció.

Finalment, els volums totals d’aigua que entrin al dipòsit municipal per a l’abastament de la població a Polinyà no poden superar els 267 litres per habitant i dia, aquesta xifra inclou les activitats econòmiques i comercials. Pel que fa a les indústries, aquestes també estan obligades a reduir un 5% el consum d’aigua.

Consells per a estalviar aigua a les llars

Els períodes d’escassetat d’aigua a Catalunya són cada cop més constants i es preveu que siguin més extrems a causa del canvi climàtic. Per aquest motiu és tant important ser conscients de la necessitat de fer, sempre, un ús responsable de l’aigua.

Algunes de les accions que es poden portar a terme en l’activitat diària són:

  • Tancar les aixetes mentre no fem servir l’aigua. Una aixeta oberta raja a 10 l/min.
  • Si ens dutxem en lloc de banyar-nos, estalviarem molta aigua. Una banyera plena gasta uns 300 l, si ens dutxem en gastem uns 50.
  • Una bona part de l’aigua que utilitzem a la cuina la fem servir per netejar i rentar aliments, bullir o cuinar al vapor. Aquesta mateixa aigua podrem fer-la servir per regar les plantes (mentre no estigui salada o se li hagi afegit algun producte), per exemple, si la recollim en un recipient.
  • No fem servir el vàter com a paperera, atès que amb cada descàrrega s’aboquen entre 6 i 10 l d’aigua (i fins a 15 l, en certs models) i suposa problemes per als sistemes de sanejament.

Informa't sobre com ser més eficient en el consum d'aigua

Darrera actualització: 28.12.2022 | 09:53