El Ple aprova l’increment de l’IBI després de tres anys de congelació
Tot i l’increment, el rebut de l’IBI del 2024 encara serà inferior al del 2015
L’Ajuntament de Polinyà actualitza l’Impost de Béns Immobles (IBI) per al 2024, després de tres anys de congelació impositiva. El Ple municipal ha aprovat un nou tipus de gravamen que passarà del 0,558 al 0,608, i que en la pràctica significarà un increment del 9% en el rebut de l’IBI. En el cas de les indústries de major valor cadastral (per sobre d’1.444.000 euros) l’increment en l’IBI serà del 15%. “Estem en un moment en què hem de decidir entre retallar serveis o incrementar impostos”, ha defensat l’executiu encapçalat per Javier Silva.
Tot i l’augment, per cada 100 euros d’IBI que es pagaven en el 2015, en el 2024 es pagaran 94,63. I tot plegat, davant una conjuntura econòmica global que, des del 2015, i fins l’agost d’aquest any ha fet créixer l’IPC en un 20,67% mentre que els ingressos de l’IBI, el principal per a l’Ajuntament, s’han reduït en un 13,19%.
Tots els grups de l’oposició van votar en contra de les noves ordenances fiscals. ERC, Vox i Junts van coincidir en denunciar que la càrrega fiscal de Polinyà, de 1.037 euros per habitant, es troba molt per sobre de la mitjana comarcal. “Si mirem la càrrega fiscal per habitant al Vallès Occidental veiem que és de 580 euros. Això vol dir que estem pagant un 79% més que la mitjana de la comarca”, va manifestar el portaveu d’ERC, Toni Flores.
Sobre aquestes xifres, l’alcalde de Polinyà va replicar que “la realitat és que l’IBI mitjà residencial és de 442,79 euros”. Per què llavors la xifra de 1.037 euros de càrrega fiscal? Doncs, segons va explicar Silva, “si sumem el que paguen les empreses d’IBI i el sumem a l’IBI de les llars a Polinyà, surt una mitjana molt més elevada, però no és real dir que una llar paga 1.037 euros de mitjana perquè no és cert: molta part dels nostres ingressos, per sort, són industrials”. Segons les dades del padró fiscal d’IBI, i en xifres absolutes, a Polinyà, dels 3.786.629,27 euros que l’Ajuntament ingressa en concepte d’IBI, 2.079.163 euros provenen de la indústria.
Per part de Polinyà en Comú Podem, que també va votar en contra de les ordenances, la seva portaveu, Dolores Delgado, va denunciar “que la gestió econòmica que s’ha fet en els darrers vuit anys no és responsable, que falta optimització de recursos i no creiem que sigui el moment de demanar un altre esforç a la ciutadania.”
Recupera les intervencions dels portaveus d'ERC, Vox, PECP i Junts.
Increment de la taxa de guals per a les indústries
La taxa de guals, en el cas dels residencials, no variarà en el 2024. En canvi, però, en el cas de la zona industrial es canvia el mètode de càlcul: si fins ara l’import final depenia dels metres lineals del gual, ara, s’hi estableixen diferents quotes segons la superfície del local o de la parcel·la a la qual s’hi doni accés. “Aquest canvi, evidentment, haurà d’anar acompanyat de la millora dels nostres polígons”, va puntualitzar Silva.
Pel que fa a l’impost de vehicles, les noves ordenances inicien una reducció progressiva de les bonificacions, tenint en compte que la tendència és que els nous vehicles siguin de categoria zero o eco. Per aquest motiu, a partir del 2024 els vehicles amb l’etiqueta zero continuaran tenint una bonificació del 50%, mentre que els vehicles amb l’etiqueta eco passaran a tenir-la del 40%.
Finalment, també s’incrementen en un 10% els preus de Can Gavarra, el centre de serveis a les empreses, que s’havien mantingut inamovibles des del 2013 quan es va inaugurar el centre.
Recupera la sessió completa al canal de Youtube de l'ajuntament.