Can Gavarra, "el pulmó econòmic del municipi", celebra els 10 anys
L'acte central es va celebrar dijous amb l'assistència de representants de l'Ajuntament, la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, així com d'empreses del municipi i emprenedors.
Can Gavarra, l’equipament municipal de serveis a les empreses i les persones emprenedores, celebra el 10è aniversari. Per a celebrar l’efemèride, l’Ajuntament ha preparat un programa d’activitats relacionades amb el món de l’empresa i l’emprenedoria com una jornada de networking, un fòrum de logística o un afterwork d’innovació. Els detalls de la programació es poden consultar al web de Can Gavarra.
L’acte central es va celebrar el 19 d’octubre en un acte al qual hi van assistir la directora de serveis territorials i treball a Barcelona de la Generalitat, Lidia Frias, i la presidenta de l'àrea de desenvolupament econòmic i turisme de la Diputació de Barcelona, Eva Menor. Van ser rebudes per l'alcalde, Javier Silva, i la presidenta de l'àrea de Governança i desenvolupament local, Tania Bravo.
Bravo va posar en valor la capacitat que Can Gavarra ha demostrat en aquests 10 anys per a generar i impulsar "dinàmiques de col·laboració amb les empreses i entre elles, teixint complicitats i intentant afrontar els reptes i els desafiaments d’uns temps tant canviant". En el mateix sentit es va pronunciar Lidia Frias, en mencionar "tant la capacitat de veure i preveure, com la d'adaptació al canvi" que un centre dirigit a les empreses ha de tenir en un context econòmic i social tan variable com el dels darrers anys.
Eva Menor va descriure Can Gavarra com "el pulmó econòmic del municipi" i "un centre molt actiu i potent que ha sabut crear relacions de proximitat i confiança amb el teixit empresarial del territori". Finalment, Silva va destacar els quatre factors essencials que "es troben en l’essència del projecte de Can Gavarra" i que són imprescindibles per a afrontar els reptes empresarials del futur: la col·laboració entre empreses, la col·laboració amb l'àmbit del coneixement i el sector públic, l'educació i la formació de les persones i, finalment, "la sostenibilitat com a element transversal que impregni tot el que fem i com a principal motor del canvi".
Durant l'acte, la seixantena de persones assistents van poder escoltar, també, les experiències de tres empreses nascudes al viver d'empreses de Can Gavarra.
Rehabilitació i ampliació de la masia (2010 – 2015)
El centre es va inaugurar l’11 d’octubre del 2013, al polígon d’activitats econòmiques de Llevant. Ocupa l’espai d’una antiga masia cedida a l’Ajuntament per la Junta de compensació del polígon, l’entitat jurídica que gestionava les obres i la urbanització de la zona sota la supervisió de l’Ajuntament. La ubicació feia d’aquest espai un lloc ideal per a convertir l’antiga masia en l’actual Can Gavarra.
La rehabilitació de la masia i la posterior construcció del centre d’empreses es van dur a terme en dues fases: la primera entre 2010 i 2013 i la segona entre 2014 i 2015. El resultat va ser un edifici de gairebé 2.000 m² que es va finançar gràcies a importants subvencions tant per a les obres com per a les instal·lacions i el mobiliari. La més rellevant va ser la dels fons europeus FEDER, que va cobrir el 50% del cost total. La Diputació de Barcelona hi va aportar el 25% del cost i la Generalitat de Catalunya, un 15% aproximadament. El cost final va ser de prop de 2 milions d’euros.
Què fem a Can Gavarra?
El Centre d’empreses té l’objectiu d’impulsar la renovació i transformació de la realitat econòmica del municipi cap a sectors de més valor afegit i major intensitat tecnològica. També s’hi treballa per a l’impuls de les polítiques d’innovació i cooperació empresarial, facilitant informació, assessorament i recursos. Finalment, des de Can Gavarra es fa una aposta destacada per la formació empresarial, tant per a treballadors en actiu com per a responsables de les empreses, i s’hi organitzen activitats de reflexió i de networking.
Una altra de les línies d’actuació de Can Gavarra és la promoció i el suport a l’emprenedoria, no només amb assessorament, sinó que també amb la dinamització del viver d’empreses per a aquelles persones que necessiten un espai on desenvolupar els seus projectes de negoci. Totes aquestes actuacions serveixen, en definitiva, per a afavorir la creació de major riquesa i de nous llocs de treball.
LOGINCAT, el coneixement i la innovació en l’àmbit logístic
Des de Can Gavarra també es porta a terme el projecte LOGINCAT, des d’on es treballa per al desenvolupament d’un pol de coneixement i d’innovació en l’àmbit logístic. L’objectiu és conferir un valor d’atracció de coneixement, de talent i d’innovació que, juntament amb les inversions al territori són àmbits imprescindibles per al desenvolupament econòmic de Polinyà.
Des d’aquest projecte es duen a terme accions de formació molt especialitzada, orientació i assessorament específic per tal d’aconseguir millorar el coneixement i el talent en el nostre territori i aconseguir la seva especialització.