Polinyà inaugura l’any del Centenari del descobriment de les seves pintures romàniques

Dimecres, 16 de gener de 2019 a les 00:00

L’acte d’inauguració serà divendres 18 de gener a l’auditori del Roure amb una ponència a càrrec de l'expert en romànic i exdirector del MNAC, Eduard Carbonell.

Durant el 2019 Polinyà commemorarà l’any del Centenari del descobriment de les pintures romàniques de l’església de Sant Salvador de Polinyà. L’inici d'aquesta commemoració coincidirà amb la Festa Major d’Hivern de Polinyà, el gener de 2019, i s’allargarà fins al desembre del mateix any. Durant aquest període s’hi programaran diferents activitats, xerrades, exposicions, visites guiades i tallers dirigits a tot tipus de públics. També es portaran a terme diferents actuacions a l’església per millorar i assegurar la seva conservació. Tot plegat amb l'objectiu de donar a conèixer el patrimoni històric i artístic més valuós d'aquest municipi vallesà.

La inauguració de l’Any del Centenari serà el proper 18 de gener a les 19 h amb una conferència a càrrec de l’expert en art romànic i exdirector del MNAC, Eduard Carbonell.  Amb la ponència titulada “Les pintures romàniques de Sant Salvador de Polinyà i el seu context. Paral·lels i connexions amb Barberà, Cardona i Sant Martí Sescorts”, presentarà les vinculacions entre les pintures romàniques d’aquests tres municipis i els indicis que fan pensar que totes podrien pertànyer al mateix artista. L’acte comptarà amb la presència de l’alcade de Polinyà, Javier Silva, l’alcaldessa de Barberà, Sílvia Fuster, l’alcalde de Cardona, Ferran Estruch, i l’alcalde de l’Esquirol, Àlex Montanyà.

La troballa de les pintures l'any 1919

Va ser l’arquitecte modernista Josep Puig i Cadafalch qui va posar en coneixement de la comunitat científica la troballa. Les pintures van ser descobertes durant les obres de condicionament de l’absis per adaptar-lo com a una petita aula d’escola.  De fet, aquesta part de l’església romànica, abans, ja havia tinguts altres usos que res tenien a veure amb el servei religiós com, per exemple, de magatzem o de despatx de la rectoria.  Les pintures estaven amagades sota una capa de pintura blanca.

El programa d’actes de commemoració del centenari, així com el conjunt d’actuacions de conservació i millora de l’església de Sant Salvador compten amb el suport de l’Ajuntament de Polinyà, la Diputació de Barcelona i la Parròquia de Sant Salvador.

Darrera actualització: 16.01.2019 | 15:47