Nou pressupost per al 2024

Divendres, 22 de desembre de 2023 a les 00:00

El Ple municipal aprova el pressupost de l'any vinent amb els vots en contra de l'oposició: Junts, PECP, Vox i ERC.

El govern municipal ha presentat un pressupost per al 2024, el primer d’aquest mandat, que se situa en 15.437.240 euros, 1.200.865,30 euros més si el comparem amb el pressupost ordinari de 2023. Per conèixer el finançament de les inversions caldrà esperar al ple de gener perquè, tot i que habitualment els dos projectes es presenten conjuntament, enguany el govern ha decidit esperar a saber de quins romanents en inversions es disposarà el 2024.

L’alcalde, Javier Silva Pérez, ha remarcat que aquest pressupost “dona resposta als increments de costos que ens hem trobat, especialment durant els darrers dos anys. Tot i que, per sort, l’energia comença a donar-nos un respir i esperem que, durant el 2024, això continuï així”. 

Pel que fa als ingressos, les variacions principals les trobem en el capítol 1, que s’incrementa d’un 4,64%; en el capítol 3, que ho fa d’un 25,51%, i en el capítol 4, que puja un 12,61%. Aquestes pujades es deuen al resultat dels increments continguts en les ordenances fiscals de 2024, que permetran disposar dels recursos imprescindibles per cobrir les necessitats actuals del municipi i, alhora, desenvolupar els projectes necessaris per a la seva transformació. També es preveu augmentar els ingressos provinents de fonts supramunicipals. Pel que fa a les despeses, el capítol 1 s’incrementa d’un 7,62%, i el capítol 2, d’un 4,59%.

Vots en contra de Junts, PECP, Vox i ERC

Cap dels regidors de l’oposició ha donat suport a la proposta, de manera que el pressupost de 2024 s’ha aprovat amb els vots a favor de l’equip de govern i els cinc vots en contra de Junts, Polinyà En Comú Podem (PECP), Vox i ERC.

La regidora de Junts per Polinyà, Mireia Encarnación García, ha argumentat el seu vot en contra per “l’increment del 20,6% en la despesa respecte de l’any anterior” i perquè “el capítol 1 representa un 48,43% del total del pressupost”. El portaveu d’ERC, Toni Flores Ortega, ha coincidit amb la seva companya d’oposició pel que fa al capítol 1 i ha afegit: “Tenim massa serveis externalitzats i això comporta un increment de costos”.

La regidora de PECP, Dolores Delgado López, que també ha criticat el fet que el capítol 1 representi prop del 50% del pressupost, ha manifestat: “No veiem un gran canvi ni res que millori la vida dels ciutadans”. “Tenim gairebé tots els serveis privatitzats i això té un cost elevat per a la ciutadania”, ha conclòs.

Finalment, el regidor de Vox, Siquem Cobacho, ha qualificat els pressupostos de “massa optimistes” i “poc prudents”. Ha esmentat, especialment, la previsió en el cost de gas i llum.

Novetats del pressupost 2024

  • Es crearan tres places noves: sergent de la policia local, tècnic/a de cultura i educador/a de llar d’infants
  • Es destinarà una partida de 96.000 euros relativa a la subvenció d’impost i taxa a l’Incasòl per a la construcció del bloc d’habitatges a Can Rovira.
  • S’incrementa en 80.000 euros el pressupost per a jardineria, en previsió de la nova licitació que s’ha de portar a terme.
  • Increment de 10.000 euros, fins als 70.000, en la partida destinada a les beques Oportunitat, un programa es va iniciar el 2020 amb una dotació de 30.000 euros.
  • Es passa de 9.500 a 25.000 euros per a la millora de camins.
  • Es manté el 0,7%  del pressupost que marca Nacions Unides per a la cooperació.
  • Es preveu un increment de 10.000 euros en salut pública per a millorar la prevenció i el control de plagues.
  • Es redueix en 160.200 euros les partides de subministrament energètic, a causa de la rebaixa de preus respecte l’any passat, especialment de la llum.
  • S’incrementen totes les partides de manteniment dels equipaments a causa de l’increment de costos.
  • Es crea una nova partida vinculada a un conveni amb la nova associació de comerciants de Polinyà.
  • El pressupost de la gent gran s’incrementa en 13.000 euros per donar resposta a l’increment de costos.
Darrera actualització: 22.12.2023 | 09:42