El final de la dictadura i el pas a la democràcia protagonitzen el darrer documental de memòria històrica

Dissabte, 20 de gener de 2018 a les 00:00

En el marc de la Festa Major d’Hivern, l’Ajuntament de Polinyà ha presentat el darrer documental de la sèrie “Polinyà, les veus del nostre poble”.

Aquest cop, els testimonis recollits en hores d’entrevistes gravades a veïns i veïnes de Polinyà ens expliquen els darrers anys de la Dictadura i l’inici de la Democràcia. Com es va viure a Polinyà aquest temps de canvis socials, mobilitzacions, eleccions i, sobretot, de noves llibertats i obertura cap a la resta del món? Això és precisament el que explica el documental “Polinyà en temps de dictadura i transició”.

Com la resta de la col·lecció, el documental recull desenes de testimonis que han volgut compartir desinteressadament els seus records per a reconstruir la història de Polinyà. I aquest és, precisament, l’objectiu principal d’aquest projecte coordinat des de l’Arxiu Municipal amb la col·laboració dels Amics del Museu Arxiu: recuperar la memòria oral, dignificar-la i convertir-la en història.

El documental parteix dels darrers anys de la Dictadura, quan el Govern franquista veia com perillava el seu domini i, precisament per això, va endurir algunes de les seves polítiques mogut per la set de venjança. Un exemple d’això va ser l’execució de Salvador Puig Antich el març de 1974 a la presó Model de Barcelona. Testimoni d’aquest episodi va ser el veí de Polinyà Roque Fernández, també presoner polític, que va coincidir amb Puig Antich durant els seus darrers dies. Al documental Fernández explica com es va rebre la notícia de la seva sentència i com la resta de presoners van intentar diverses accions per evitar-ho.    

L’audiovisual, que es va presentar al Centre Cívic i va donar inici als actes de la Festa Major d’Hivern 2018, també posar l’accent en què suposava ser dona en una societat d’opressió i foscor amb diversos amb diverses testimonis. També repassa els moment d’eufòria per les primeres eleccions i la por de perdre-ho tot que 23 de febrer de 1981.  

Aquest és el cinquè documental de la sèrie que continua la tasca de recerca iniciada el 2006. Els documentals anterior han tocat diversos temes com les festes i tradicions del municipi, la immigració o la Guerra Civil.

Visita la galeria d'imatges!

Darrera actualització: 20.01.2018 | 11:55