Contactar  |  Mapa web   |  
CATALÀ
Selector desplegable
CATALÀ
CASTELLANO
ENGLISH
Idioma:  
 

Cerca avançada

Notícies Promoció Econòmica


Dijous, 8 de novembre del 2012
Més de 60 organitzacions es comprometen a dinamitzar l'àmbit B-30 per posicionar-se com pol industrial més important del sud d'Europa
Des de la regidoria de Promoció econòmica s'ha format part de l'equip de treball per a la formació d'aquesta associació
Després d'un any i mig de feina, l'àmbit de la B-30 es va presentar públicament ahir a Barcelona. Representants de més de 60 organitzacions, ajuntaments - entre ells Polinyà-, universitats, sindicats, parcs tecnològics, patronals i empreses s'han reunit a la Casa de la Llotja per presentar les línies de futur d'aquest àmbit d'activitat econòmica, empresarial, acadèmica i d'innovació tecnològica.

La voluntat de l'associació de l'àmbit B-30 és reforçar aquest territori com a complement de l'Àrea Metropolitana, però sobretot contribuint a posicionar la B-30, però també Catalunya, com un dels pols industrials més importants del sud d'Europa.

B-30 són 23 municipis, en el pas d'aquest tram de via, d'uns 50 km. Aquest àmbit té una superfície de 485 km2, una població de 1.018.166 habitants, 30.173 empreses i una ocupació total de 387.478 persones. Hi ha un total de 1.296 empreses (33.089  treballadors) del sector industrial de nivell tecnològic mitjà-alt/alt. El conjunt de la B-30 agrupa prop del 25% de les patents espanyoles i europees de la Regió Metropolitana de Barcelona. A més, gràcies a la presència de diferents universitats, hi ha un elevat pes d'articles científics publicats, concretament un 22%. El 48% de la inversió en R+D de tota la Regió Metropolitana de Barcelona es troba en aquest territori de la B-30.

El passat 17 d'octubre el plenari de la B-30 es va reunir a l'Ajuntament de Mollet del Vallès per validar definitivament els estatuts de la nova associació, així com presentar el pla de treball.

En aquest any i mig ha funcionat una Comissió de Territori i han començat els seus treballs una Comissió de Formació i una d'Innovació.

Territori Estratègic
L'àmbit B-30 és la voluntat d'ajuntaments, universitats, empreses, sindicats i patronals que, atenent les potencialitats del territori i la voluntat de promoure el seu desenvolupament, han acordat definir una estratègia de col·laboració entre empreses, centres de recerca, universitats, ajuntaments, organitzacions empresarials, organitzacions sindicals i governs per potenciar la zona industrial i tecnològica que comprèn tot aquest eix i posicionar-la com una de les regions industrials amb més potencial innovador de Catalunya, Espanya i, amb vocació de ser-ho, del sud d'Europa.

L'àmbit B-30 té tots els elements per fer competitiva la indústria, com també té voluntat per fer que el treball conjunt dels agents la faci més competitiva: recerca, innovació, competitivitat, exportació, àmbit atractiu per a la inversió...
L'àmbit B-30 disposa d'un seguit d'equipaments i empreses que aporten un potencial extraordinari. D'una banda, hi ha el Parc de l'Alba, que acull el laboratori de llum del sincrotró Alba i que, amb 340 hectàrees, és un dels equipaments de recerca més avançats del món. En un altre ordre de coses, la B-30 té la Universitat Autònoma de Barcelona, que forma part de la xarxa de Campus d'Excel·lència Internacional; amb el seu Parc de Recerca UAB, amb 30 instituts de recerca i més de 4.000 investigadors. La Universitat Politècnica de Catalunya amb l'escola Tècnica Superior d'Arquitectura, Esade-Creàpolis, la Universitat Internacional de Catalunya, o l'ESDi a Sabadell complementen una notable oferta universitària. Molt proper a aquestes installacions hi ha el Parc Tecnològic del Vallès, amb 150 empreses installades i on treballen 2.910 persones. A més, hi ha 23 centres de recerca que es troben situats, majoritàriament, als campus universitaris i als parcs científics i tecnològics, amb prop de 30.000 m2.
És també estratègica l'existència en aquest espai del Centre Intermodal de Mercaderies (CIM), com a equipament per afavorir l'eficiència en la distribució de mercaderies als principals centres d'activitat econòmica.

Cal tenir present que aquest àmbit compta ja amb infraestructures existents (AP7, C-58, Aeroport de Sabadell, la xarxa ferroviària) i altres en projecció (Quart Cinturó, orbital ferroviària...), que ofereixen la possibilitat de consolidar una estructura industrial i de coneixement i recerca molt competitiva en un context mediterrani, a escala europea.

Twitter Twitter Twitter Facebook La Tafanera
Amb la col·laboració de:
Distinció Premi Administració Oberta 2014
Plaça de la Vila, 1
08213 Polinyà (Barcelona)
NIF P0816600A
T. 93 713 02 64
F. 93 713 02 48
polinya@ajpolinya.cat