Polinyà recupera el seu passat agrícola amb els Tres Tombs i una exposició sobre les eines del camp

Dijous, 3 de gener de 2019 a les 00:00

L’associació d’Amics de Sant Antoni Abat ha mantingut la tradició durant més de 40 anys.

A Polinyà, la tradicional desfilada de carros i cavalls dels Tres Tombs se celebra des de fa més de 40 anys. Va començar gràcies a la iniciativa d’un petit grup de persones encapçalat per Josep Estadella i Joan Bonamich i, amb el temps, la desfilada ha crescut tant en número de participants com en importància en convertir-se en un atractiu per a la gent de fora de Polinyà que també hi participa.

Aquest 2019, la passada dels Tres Tombs se celebrarà el 13 de gener a les 11 h amb el següent recorregut: esplanada del costat del CAP – avinguda de Sabadell- camí de l’església per Ramal - passeig de l’Església - ctra del Ramal – c. Balmes – rambla de Rafael Casanova – avinguda de Sentmenat – c. Ramoneda - Onze de setembre – esplanada del CAP.

Polinyà serà un dels primers municipis catalans en celebrar aquesta festa de la vuitantena que també ho faran al llarg del 2018. De fet, el costum marca que la desfilada es programi en dates diferents per tal d’aplegar el màxim de persones, carros i cavalls d’altres municipis.

Homenatge a l’última pagesa de Polinyà que va vendre al mercat de Sabadell

Fa anys era habitual veure els pagesos de Polinyà venent els seus productes al mercat de Sabadell dels dissabtes. Poc a poc, però, en paral·lel a la industrialització del territori i amb l’ofici del camp en retrocés, aquesta imatge va anar desapareixent. La darrera en acudir setmanalment a Sabadell va ser l’Agnès Franch Massip a qui, coincidint amb la inauguració de l’exposició d’eines del camp, l’associació d’Amics de Sant Antoni Abad retrà homenatge el proper 7 de gener a la tarda. Aquest serà el segon homenatge que organitzarà l’entitat. L'any passat l'homenatjat va ser Pere Sala Noces, com al pagès de més edat de Polinyà.

Una exposició sobre les eines tradicionals del camp

Per segon any, i per complementar una setmana dedicada a la pagesia, els Amics de Sant Antoni Abat organitzaran una exposició dedicada a les eines del camp. S’hi podran veure joies de la vida de pagès que arrosseguen dècades, i fins i tot segles, d’història. A més, és una oportunitat per conèixer instruments que tot i ser ara desconeguts per a la majoria de la ciutadania, en el seu dia van ser indispensables per a qualsevol persona que es dediqués a la pagesia, com una pioxa o un pescapous.  

Aquest petit museu del passat agrícola de Polinyà es podrà visitar del 7 al 13 de gener al Roure. Les eines, carros, així com la resta d’objectes que s’hi exposaran provenen de diverses masies del poble:  Can Rovira, Can Monistrol, l’Hereu-Coll i Can Miquel de Cal la Treseta. També s’hi podrà veure una col·lecció de selles de muntar aportades per Can Alsina, Can Rovira, Ana Torcal, Gori Sant Martí i una altra provinent del Prat de Lluçanès.

Darrera actualització: 03.01.2019 | 11:56