Polinyà commemora el Dia de l’Orgull LGTBIQ+

Dilluns, 25 de juny de 2018 a les 00:00

L'Ajuntament ha organitzat diverses accions i, per tercer any, la bandera amb els colors de l'arc de Sant Martí oneja a la plaça de la Vila

El Dia Internacional de l'Orgull LGTBIQ+ se celebra el 28 de juny per commemorar aquest mateix dia del 1969, en què la policia va irrompre de manera brutal a l’Stonewall Inn, un bar del barri novaiorquès de Greenwich Village, pel sol fet de ser freqüentat per persones LGTBi. Aquest fet va derivar en enfrontaments que van durar diversos dies i va determinar un punt d'inflexió històric en la lluita pels drets de gais, lesbianes, bisexuals i persones transgèneres. Des de llavors, cada 28 de juny se celebra el dia de l’alliberament o de l’orgull LGTBi. El Ple de l'Ajuntament de Polinyà va acordar, el maig de 2016, que aquest consistori havia de ser part activa en la lluita contra l'homofòbia i la transfòbia i prendre la iniciativa. Per aquest motiu, Polinyà commemora el Dia de l’Orgull LGTBIQ+ amb diverses accions i activitats que han tindran lloc durant la setmana del 28 de juny. 

Exposició sobre la situació del col·lectiu LGTBIQ+ 

Fins al 29 de juny, podeu veure una breu exposició sobre quina és la situació del col·lectiu LGTBIQ+ al món. La trobareu a la columna informativa que l'Ajuntament ha instal·lat recentment a la plaça de la Vila, a la cantonada del carrer Onze de Setembre amb el de Pirineus. Les relacions entre persones del mateix sexe es castiguen a 72 estats, en vuit d’aquests estats el càstig és la pena de mort i en 14 cadena perpètua. En canvi, 85 estats han establert algun tipus de protecció legal del col·lectiu. A Espanya, el matrimoni i les adopcions LGTBIQ+ es van aprovar el 2005 i el 2014, el Parlament de Catalunya va aprovar la llei contra la LGTBIfòbia. A Catalunya, durant el 2017, es van denunciar 111 casos de LGTBIfòbia, tot i que es calcula que aquests només suposen el 10% dels casos reals.

Durant la setmana del 28 de juny, l’Ajuntament repartirà entre la ciutadania polseres amb el lema “Polinyà contra la LGTBIfòbia” i a l’Espai Jove el Casal es pintarà un graffiti commemoratiu i les escales d’accés amb els colors de l’arc iris.Per la seva banda, la biblioteca de Polinyà ha preparat una exposició bibliogràfica que inclou llibres i DVD's i que podreu consultar a partir del 28 de juny. 

Projecció del documental "Crits de Llibertat"

Finalment, divendres 29 de juny a les 18 h al Centre Cívic, es projectarà el documental Crits de Llibertat, que compta amb els testimonis de sis persones de la comunitat LGTBI que han patit les represàlies de la dictadura franquista: invisibilitat, penes de presó, marginalitat, opressió... Més de 5.000 persones van ser detingudes per actes o actituds gais, lèsbiques o transsexuals durant aquesta època. A part d'haver patit sota les lleis repressives com la "Llei de vagabunds i malfactors" i la "Llei de Perillositat Social", no abolida fins al 1995, algunes d'elles van trobar un rebuig absolut en els àmbits de la família, la religió, el treball. A més de la projecció,  hi haurà una xerrada amb la participació d’alguns dels protagonistes del documental.

Darrera actualització: 25.06.2018 | 17:16